Edunvalvonta
Osasto tekee tärkeää työtä jäsenten edunvalvonnan suhteen,
Opastaa, auttaa ja on jäsentensä tukena työelämän vaikeissa asioissa.
Sekä kiertää työmaita valvontakäynnin merkeissä.
Pyrkii tehokkaasti puuttumaan laiminlyönteihin ja epäkohtiin.
Jos sinulla on kysyttävää niin soita tai tulekäymään osastolla päivystys aikana
niin keskustellaan ja selvitetään asiat
Jotta saadaan edunvalvonnasta vielä laadukkaampaa niin täytä
työmaavalvonta ilmoitus.
Käsittelemme sen luottamuksellisesti.
Terveisin
Hallitus
Ylityöt muuttuivat hätätyöksi Sähköliiton ylityökiellon aikana
Ajankohtaista
21.9.2018
Sähkönjakelussa toimivat yritykset tekivät Sähköliiton seitsemän viikon ylityökiellon aikana 210 hätätyöilmoitusta aluehallintovirastoille. Normaalisti avit saavat vain muutamia ilmoituksia vuodessa. Yli 420 alan työntekijää teki helmi–maaliskuussa lähes 2 400 tuntia hätätyötä. Yli puolelle työtunneista ei ollut avin hyväksyntää.
Hätätyön teettämisen perusteena on ennalta arvaamaton tapahtuma, joka aiheuttaa tai uhkaa aiheuttaa keskeytyksen säännöllisessä toiminnassa tai joka vaarantaa hengen, terveyden tai omaisuuden, eikä työtä ole mahdollista siirtää myöhemmäksi. Sähköliiton selvityksen mukaan perusteet täyttyivät hyvin harvoissa ylityökiellon aikaisissa tilanteissa. Hätätyö oli yrityksille kätevä keino ohittaa ammattiliiton julistama ylityökielto.
– Työnantajat paikkasivat näin myös resurssipulaa voimalaitoksissa, joissa on tapana hoitaa kaikki poikkeustilanteet ylitöinä, kertovat Sähköliitossa asiasta selvityksen tehneet työehtoasiantuntija Juha Lujanen ja työympäristöasiantuntija Jarkko Korhola.
Enimmillään yksittäinen yritys teki 58 hätätyöilmoitusta. Parikin yritystä teetti yli 100 tuntia hätätyötä, jolle ei ollut avin hyväksyntää.
Hätätyön määritelmä oli kateissa myös aluehallintovirastoissa, jotka eivät päätyneet yhteneviin ratkaisuihin samankaltaisissa tilanteissa. Tiukimmat avit hyväksyivät vain vajaat 7 prosenttia saamistaan ilmoituksista.
– Vielä 1980-luvulla sähköyhtiö ja sen toimitusjohtaja saivat perusteetonta hätätyötä teetettyään korkeimmassa oikeudessa tuomion työaikalain rikkomisesta. Nyt lakia rikotaan viranomaisten silmien alla, ja työaikalain tarkoittama työntekijöiden suojelun periaate on täysin hukassa, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.
– Työntekijöiden edustajana velvollisuutemme on selvittää viranomaisten ja yrityksien toiminnan laillisuus. Tarvittaessa teemme tutkintapyynnön poliisille saadaksemme yritykset ”kaidalle tielle”.
Lue lisää selvityksestä ensi torstaina 27. syyskuuta ilmestyvästä Vasama-lehdestä.